2 1210x642 - ОВАКО ЈЕ ВЛАСНИК ПЛАНТАЖЕ СПРЕЧИО ДА МРАЗ "ОБЕРЕ" КРУШКЕ
ИСТАКНУТО ТРАКА

ОВАКО ЈЕ ВЛАСНИК ПЛАНТАЖЕ СПРЕЧИО ДА МРАЗ „ОБЕРЕ“ КРУШКЕ

pin - ОВАКО ЈЕ ВЛАСНИК ПЛАНТАЖЕ СПРЕЧИО ДА МРАЗ "ОБЕРЕ" КРУШКЕ

Захлађење и пад температуре забринули су воћаре због опасности од мраза и измрзавања цветова и тек заметнутих плодова јер и слаб мраз може да направи штету у воћњаку и знатно умањи род.

9 473x630 - ОВАКО ЈЕ ВЛАСНИК ПЛАНТАЖЕ СПРЕЧИО ДА МРАЗ "ОБЕРЕ" КРУШКЕ

Да би заштитио плантажу крушака од јутарњег мраза,  један произвођач из Богатића воћњак је заливао  вештачким кишом. У свитање, док се  сунце подизало са истока, стабла, гране, цветови и мали плодови  беле се од леда који их је оковао и заштитио од мраза. Романтичан и идиличан призор готово је  нестваран  за око „обичног“ и неупућеног посматрача. За домаћина и  власника плантаже, који није желео да му се споменемо име, заливање воћки у рану зору, када мраз запрети да крушке обере пре времена, ово је уобичајен посао.

– Када се очекује јутарњи мраз, те ноћи нема спавања,  у воћњаку се дочека јутро. Потребно је да се прати температура и прскање  започне у правом тренутку, односно критичном времену, а то је на нула степени. Нема сврхе ако  се прскалице укључе раније јер се тада не формира лед, а исто тако  не сме да се закасни са заливањем– објаснио је власник плантаже. 

3 473x630 - ОВАКО ЈЕ ВЛАСНИК ПЛАНТАЖЕ СПРЕЧИО ДА МРАЗ "ОБЕРЕ" КРУШКЕ

Воћке се заливају одозго у виду измаглице. Због ниске температуре ваздуха вода се смрзава на површини  целог стабла стварајући ледену скраму која штити цветове и плодове да не измрзну. За време трајања мраза прскање воћака не сме да се прекида, а када са првим зрацима сунца температура ваздуха пређе у плус  „леденице“  почињу да се топе. 

– Воћке реагују на велике температурне разлике. На почетку априла смо имали летње температуре, а сада су испод просечних. Због тога има појаве опадања цветова и заметнутих плодова, па мраз може да проузрокује додатну штету –  рекао је власник плантаже.

Д.Г.

Related Images: